Page 3 of 15
#31 RE: [BIOS] Flashing modded bios issue - Motile 14 - M141[BIOS] by Dorin1996 13.06.2020 22:49

Here are pictures with my BIOS.
http://s000.tinyupload.com/index.php?fil...842611531724646
Please ignore Intel RC ACPI Settings and ACPI Setting form Advanced menu from my pictures. Those two are enabled by me using AMIBCP.

#32 RE: [BIOS] Flashing modded bios issue - Motile 14 - M141[BIOS] by drmusama 14.06.2020 00:32

Zitat von Lost_N_BIOS im Beitrag #30
Memory Overclock? Not shown in AMIBCP? If yes, show me, I didn't dig too deep into setup, so maybe only in setup not visible in AMIBCP
YESSSSSSSSSSSSS IT WORKED HAHA! I overclocked this puppy from 2400MHz CL14 to => 3200 CL 16 HOLY FUCK WHAT A DIFFERENCE IN PERFORMANCE Sorry for the cursing but im so darn happy hahahha

OMG check this out: https://i.ibb.co/vQxxkwv/Capture.png

I cannot actually believe it can run @3200MHz on ZEN + architecture, this is just nuts... haha
Memory throughput went from => 19.2 GB/s to => 26GB/s
FREE PERFORMANCE YESSS TY SO MUCH!!!

P.S. I had to swap out the RAM stick from 16 GB to 8GB sadly .. The 16GB stick just wouldnt boot with 3200MHz setup.. I tried to downclock memory to 2933/2866 but 16GB stick is just piece of crap so I had swaped it for 8GB but running at 3200 Mhz :D :D :D

#33 RE: [BIOS] Flashing modded bios issue - Motile 14 - M141[BIOS] by Lost_N_BIOS 14.06.2020 06:33

avatar

@drmusama - Nice! So, where was the memory OC stuff located? Or, do you just get auto XMP enabled from that single 8GB stick?

@Dorin1996 - Please test in the following order, if you see chipset with first one, no need to test or use second one
1. SetAMIT.bin
2. SetAMITSD.bin
http://s000.tinyupload.com/index.php?fil...941729760677333

#34 RE: [BIOS] Flashing modded bios issue - Motile 14 - M141[BIOS] by drmusama 14.06.2020 10:41

Zitat von Lost_N_BIOS im Beitrag #33
@drmusama - Nice! So, where was the memory OC stuff located? Or, do you just get auto XMP enabled from that single 8GB stick?
I just checked in AMIBCP - the options isn't visible through there... It's weird.. I can only see now this option in BIOS but not in AMIBCP haha.. I will post few screenshots here where the option is - it is hidden deep in "Advanced" tab- If I didn't went thoroughly through the bios I probably wouldn't be able to find it haha

P.S. Look what I just found another tab in "Chipset" section - in GFX configuration - subtab - I notice there is subtab called "GFX Configuration" - In bios I cannot see it - Only the "Video bios revision" - I suspect this subtab holds the options for GPU overclocking and voltage regulation Can you see if this last "GFX Configuration' subtab is visible on your bios mod?

Here is picture: https://i.ibb.co/mDsb8wB/Capture.png

#35 RE: [BIOS] Flashing modded bios issue - Motile 14 - M141[BIOS] by Dorin1996 14.06.2020 13:21

Zitat von Lost_N_BIOS im Beitrag #33


@Dorin1996 - Please test in the following order, if you see chipset with first one, no need to test or use second one
1. SetAMIT.bin
2. SetAMITSD.bin
http://s000.tinyupload.com/index.php?fil...941729760677333

I`ve flashed the first one, the Chipset tab is now visible. Thanks for that!
But the problem is, even though I set "State after G3" to "S0" under PCH submenu, the system itself won`t power on automatically after a power failure. That`s sad. :(
ttp://s000.tinyupload.com/?file_id=19050207122209143863

#36 RE: [BIOS] Flashing modded bios issue - Motile 14 - M141[BIOS] by Lost_N_BIOS 14.06.2020 19:21

avatar

@drmusama - show me image of the memory stuff you see in BIOS
ON GFX config, are you using onboard vBIOS, one in CPU or some other add-in card like Nvidia/AMD but not in CPU? I can make that visible for you in BIOS if you want. It looks like it only shows vBIOS revision inside there.
Hey, so what about the Light Effects at Root of Advanced, did they let you change KB LED behavior at all? Change both to something and test

@Dorin1996 - Please set this in BIOS to the option you want applied, save and reboot to windows. Once in windows make a new FPT BIOS region dump and send to me (name BIOSregset.bin)
I will check and be sure it's being applied. Then, I will make you new BIOS with the setting you want hard set in all possible locations, so you can then test that instead.

You may need to enable "Sensor Standby" at Intel RC ACPI, not sure, test and see if this helps
Or "Enable ACPI Auto Configuration" at ACPI

#37 RE: [BIOS] Flashing modded bios issue - Motile 14 - M141[BIOS] by Dorin1996 15.06.2020 20:03

Zitat von Lost_N_BIOS im Beitrag #36

@Dorin1996 - Please set this in BIOS to the option you want applied, save and reboot to windows. Once in windows make a new FPT BIOS region dump and send to me (name BIOSregset.bin)
I will check and be sure it's being applied. Then, I will make you new BIOS with the setting you want hard set in all possible locations, so you can then test that instead.

You may need to enable "Sensor Standby" at Intel RC ACPI, not sure, test and see if this helps
Or "Enable ACPI Auto Configuration" at ACPI


@Lost_N_BIOS I cannot enable "Sensor Standby" at Intel RC ACPI and "Enable ACPI Auto Configuration" because menu is locked as stock BIOS.
Here is my FPT BIOS Region dump(extracted with UEFITool from FTP dump) with the option I wanted to apply (State after G3 = S0):
http://s000.tinyupload.com/index.php?fil...610354182484939
Also here is my bios dump made with FPT in case you need it:
http://s000.tinyupload.com/index.php?fil...322315408720266

#38 RE: [BIOS] Flashing modded bios issue - Motile 14 - M141[BIOS] by Lost_N_BIOS 15.06.2020 20:31

avatar

@Dorin1996 - Go ahead and edit the BIOS I sent you, to enable those ACPI menus like you did before, then do as I mentioned
Anything you want me to edit needs to be FPT dumped from current BIOS, so not sure what your first link is about above?
Anyway, before I do anything more about the G3 setting, please edit the BIOS I sent you so you can access those ACPI menus like you did before, then test what I mentioned, if no changes then dump current BIOS with FPT and send to me and I will hard set G3 setting in all locations.
If that fails, then there is nothing we can do, some other setting must be causing it to not work. Maybe Wake on LAN needs enabled too, so standby power remains always, that way it can be resumed?

#39 RE: [BIOS] Flashing modded bios issue - Motile 14 - M141[BIOS] by Dorin1996 15.06.2020 20:57

@Lost_N_BIOS In the BIOS that you recently sent me, there is only "Chipset" tab unlocked. "Sensor Standby" is under Intel RC ACPI submenu (not visible) of "Advanced" tab.
My Advanced Tab with the BIOS you sent me:
http://s000.tinyupload.com/index.php?fil...654232588744073

#40 RE: [BIOS] Flashing modded bios issue - Motile 14 - M141[BIOS] by Lost_N_BIOS 15.06.2020 21:08

avatar

Yes, I know I only unlocked chipset tab... You said you edited Advanced before and made those ACPI sections visible, I meant for you to do that again on the BIOS I sent you.
I could make the edits, but you already know how to for that, so that's why I said for you to go ahead and make those visible, then test, then dump again with FPT, once done testing, and send to me for further edit

* Edit - Or sorry, did you not make them visible to yourself before, but only directly changed them with AMIBCP? If yes, OK, sorry for confusion, I will make them visible, hold on

#41 RE: [BIOS] Flashing modded bios issue - Motile 14 - M141[BIOS] by Dorin1996 15.06.2020 21:12

Zitat von Lost_N_BIOS im Beitrag #40
Yes, I know I only unlocked chipset tab... You said you edited Advanced before and made those ACPI sections visible, I meant for you to do that again on the BIOS I sent you.
I could make the edits, but you already know how to for that, so that's why I said for you to go ahead and make those visible, then test, then dump again with FPT, once done testing, and send to me for further edit

* Edit - Or sorry, did you not make them visible to yourself before, but only directly changed them with AMIBCP? If yes, OK, sorry for confusion, I will make them visible, hold on

Yes, I only changed them with AMIBCP. No problem, take your time. :)

#42 RE: [BIOS] Flashing modded bios issue - Motile 14 - M141[BIOS] by Lost_N_BIOS 15.06.2020 21:26

avatar

@Dorin1996 - Quick test, before I do more involved edit, since I just noticed I did make edit on Advanced in previous BIOS it was just not correct one that worked in this case, so we try this second alternative
Then if this also does not work I will send you two more BIOS to test with single individual change to some submenu and you tell me which makes it visible then I will do rest all at once.
Do you see more submenus now in Advanced, or same as before - http://s000.tinyupload.com/index.php?fil...483908581774561

#43 RE: [BIOS] Flashing modded bios issue - Motile 14 - M141[BIOS] by Dorin1996 15.06.2020 21:55

@Lost_N_BIOS
Yes, now more settings under advanced is visible. But "Sensor Standby" is still not visible under Intel RC ACPI submenu.
Some pictures:
http://s000.tinyupload.com/index.php?fil...764138020789551

#44 RE: [BIOS] Flashing modded bios issue - Motile 14 - M141[BIOS] by Lost_N_BIOS 15.06.2020 22:21

avatar

OK, thanks for the images, will get the rest for you now But, before I do, can you see everything inside ACPI too (not Intel ACPI)?
Enable ACPI Auto Configuration is there, maybe need to adjust in your testing (Actually, moving ahead anyway, if you can't see this, you can manually change with AMIBCP if you think it may help)
http://s000.tinyupload.com/index.php?fil...171778618878597

If none of these now visible settings work, then I can hard set the G3 option for you, if that then still does not work it's due to something is not configured for that in this motherboard's power design or something like that and no BIOS settings will be able to change that.
Usually only desktop boards and designed to work this way

#45 RE: [BIOS] Flashing modded bios issue - Motile 14 - M141[BIOS] by Dorin1996 15.06.2020 22:46

I enabled ACPI Auto Configuration and it`s the same result, no auto-power on. :( I think the only option is to hard set the S0 state and try again.

Xobor Forum Software von Xobor
Datenschutz